A tél örömei a síelés és a snowboardozás, de van hozzá egészségügyi biztosítása?

2018.01.02

Síelni, snowboardozni szeretne külföldön? Tájékozódott már arról, hogy mit kell tennie, ha balesetet szenved Ön vagy esetleg gyermeke? Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetekbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél egy másik országban.

Mikor: 2017. december 20.

A tél örömei közé tartozik a síelés, snowboardozás, de vannak, akik nem Magyarországon, hanem külföldön szeretnének hódolni ezeknek az extrém sportoknak. A síelés és a snowboardozás nem veszélytelen. Mielőtt útra kelnek, érdemes tájékozódniuk, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe ingyen vagy térítésmentesen, abban az adott országban ahova utazni szeretnének.

Tudta például, hogy az európai uniós jogszabályok lehetővé teszik, hogy a síelők és a snowboardozok a magyar egészség biztosítás terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat? Ezt azonban csakis azok tehetik meg, akik érvényes EU kártyával rendelkeznek. Amennyiben, az adott ország polgárainak önrészt kell fizetnie, úgy a magyar biztosítottaknak is azt meg kell fizetnie.

Önrészek:

- Ausztriában 10-18 €/nap

- Franciaországban a kezelés díjának 20%-az, de legalább 18 €/nap

- Olaszországban szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 €/alkalom

- Szlovákiában 1,99 EUR sürgősségi díj

- Svájcban 18 év alattiaknak 33 CHF, 18 év fölöttieknek 92 CHF

A számla utólagos megtérítése

Franciaország és Svájc az, ahol kórházi tartózkodást nem igénylő biztosítottnak, ki kell fizetni az igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit egy összegben, hiába van EU Kártyája. Ezekben az országokban a saját állampolgároknak is ezt kell tenniük és a biztosító utólagosan fizet a részükre. Előfordul más országokban is, hogy számlát adnak az ellátásról, ezt szintén ki kell fizetni. A kifizettet számla alapján hazatérés után, utólagosan igényelhető megtérítés az illetékes kormányhivatalnál. Az eredeti, kifizetett számlák alapján lehet a számla utólagos megtérítését kérelmezni. A hivatal az adott ország társadalombiztosítója által támogatott megfelelő összeget téríti meg. Ha, nem EU kártyára vesz igénybe ellátást, az orvostól vagy kórháztól kap számlát, így az eredeti kifizetett számla alapján igényelhet visszatérítést. Érdemes még elutazás előtt tájékozódni, hogy az adott országban, az adott helyen hol található a magyar egészségbiztosítással szerződött orvos, kórház, ahol az EU Kártyával veheti igénybe az orvosi ellátást.

Miért érdemes külön biztosítást kötni?

Fontos és ajánlott az EU Kártya mellé a síelni és snowboardozni vágyóknak az extrém sportok kedvelőinek külön utasbiztosítást kötniük és egy plusz biztosítást helikopteres mentésre is.

A hegyi balesetet szenvedők mentése és a völgybe való leszállítás általában minden országban díjköteles, vagyis a biztosítottnak kell kifizetnie. Különösen költséges a helikopteres mentés, ezért érdemes erre is kitérő biztosítást kötni.

Sok esetben a helyi egészségbiztosítás nem az egész mentőszámla összegét téríti meg, hanem abból csak egy előre meghatározott fix összeget. Különösen igaz ez Ausztriára, ahol a hegyi mentés díjából legfeljebb kb. 800 €-nak megfelelő összeget térítenek meg, ami a légi mentés költségeit jócskán meghaladhatja.

Az Európai Uniós országok egészségbiztosítóinak az adataik csak tájékoztató jellegűek és változhatnak. Mindig érdemes előre tájékozódni az adott ország biztosítójánál.

Németh Ágnes Róza

Megjelent: www.szuloklapja.hu