Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

2021.12.12

Magyarországon az orvosi ellátás igénybevételének feltétele a társadalombiztosítási jogviszony vagy ellátásra való jogosultság. Aki nem biztosított és nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásokra, az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett.

A járulékfizetést a NEAK adatszolgáltatása alapján a NAV automatikusan előírja és erről értesítést küld a magánszemélynek az egészségügyi szolgáltatási fizetési kötelezettségéről. Ha ez nem történt meg, abban az esetben kezdeményezni kell a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre való bejelentkezést.

Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

 • minden belföldinek számító személy, aki nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal vagy nem részesül egyéb ellátásban, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik.
 • akinek megszűnt a biztosítási jogviszony az a 46. naptól köteles a járulék fizetésre
 • aki nem részesül ellátásban (pld nyugdíj, ápolási díj, gyermekgondozási ellátás
 • nappali tagozaton végzett tanuló, akinek nem érvényes a diákigazolványa
 • akinek megszűnt a vállalkozási jogviszonya vagy szünetelteti, az a megszűnést követő naptól köteles a járulék fizetésre
 • aki fizetésnélküli szabadságon van, annak az elsőnaptól az utolsó napig kell járulékot fizetnie
 • akinek megszűnt az külföldön az Európai Unió és a Gazdasági Térség területén a biztosítási jogviszonya, annak az utolsó biztosítási napot követően kell járulékot fizetnie, ha nem tud munkaviszonyt létesíteni Magyarországon vagy külföldön

Az a személy, aki a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004. /EK rendelet 14. cikke (4) bekezdése alapján, egy másik tagállamban volt biztosított, annak az arra eső időre nem kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt a biztosítási időt ES041 SED Hatósági Bizonyítvánnyal tudja igazolni, amelyet a külföldi illetékes biztosítási szerve állít ki.

Milyen dokumentumok szükségesek, akinek saját magának kell kezdeményeznie az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre való bejelentkezéshez?

 • személyazonosító igazolvány, útlevél
 • lakcímkártya
 • adóazonosító kártya
 • TAJ kártya

Hol lehet bejelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre? 

A járulékfizetést a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál, a T1011U jelű nyomtatványnak a kitöltésével lehet kezdeményezni. A bejelentkezés által lehet az egészségbiztosítás szolgáltatásaira jogosultságot szerezni.

Tájékoztató jelleggel, de tekintsük át, hogy-hogy alakult az elmúlt években az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés összege. Ennek alapján bárki könnyen ki tudja számolni, ha járulék fizetési hátraléka van, hogy milyen összeget kell teljesítenie a NAV részére.

Ha valakinek nagyobb összegű tartozása van, az kérhet méltányossági alapon részletfizetési kedvezményt!

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés összege:

2022. január 1-jétől 8 400 Ft/hó, napi 280 Ft

2021. január 1-jétől 8 000 Ft/hó, napi 270 Ft

2020. január 1-jétől 7 710 Ft/hó, napi 257 Ft

2019. január 1-jétől 7 500 Ft/hó, napi 250 Ft

2018. január 1-jétől 7 320 Ft/hó, napi 244 Ft

2017. január 1-jétől 7110 Ft/hó, napi 237 Ft

2016. január 1-jétől 7050 Ft/hó, napi 235 Ft


Németh Ágnes

+36-70-590-6717

Szakértő, Tb. tanácsadó