Nem dolgozom, kapok orvosi ellátást?

2018.11.10

Nem dolgozom, utazni szeretnék, EU kártyát szeretnék igényelni és nincs jogosultságom az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Mi a megoldás?

Van megoldás a problémára, és most részletesen áttekintjük, hogy mit kell tenni.

Magyarországon, akire a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásokra, az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés köteles.

Ki köteles az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre?

Minden belföldinek számító személy, akinek nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik. A tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalannak, bejelentett szálláshellyel kell rendelkeznie Magyarország területén.

Ki számít Magyarországon belföldi személynek?

Belföldinek az a személy számít, aki Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, bevándorolt, letelepedett, menekült vagy oltalmazott személy.

Milyen dokumentumok szükségesek a bejelentkezéshez?

Személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító kártya, TAJ kártya,

Hol lehet bejelentkezni egészségügyi járulékfizetésre?

A magánszemélynek fel kell keresnie a Nemzeti Adó és Vámhivatalt és meg kell tennie a bejelentést az egyéni járulékfizetésre.

Mikortól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?

Egészségügyi szolgáltatási járulékot a biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól kell fizetni, abban az esetben, ha a belföldinek minősülő személy korábbi jogviszonya legalább 45 napig fennállt.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden hónap 12-ig kell befizetni, csekken vagy átutalással.2018. január 1-jétől 7.320,- Ft (napi 244,- Ft)

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizető magánszemély jogosult az egészségügyi szolgáltatások teljes körű igénybe vételére.

Aki úgy dönt, hogy nem dolgozik, szeretne egy kicsit csak utazgatni a világban, és még EU kártyát is szeretne igényelni, az megteheti, ha eleget tesz járulékfizetési kötelezettségének. Ebben az esetben a magánszemély, érvényes társadalom-biztosítással rendelkezik.

Németh Ágnes Róza
egészségbiztosítási szakértő