Szeretné tudni, hogy milyen feltételei vannak a Babaváró Támogatásnak?

2019.07.25

Fiatal házasok vagytok? Nagy családot szeretnétek? Itt a segítség! A családtámogatási rendszer július 1-vel újabb lehetőséggel bővült, a 10 millió forint értékű babaváró kamatmentes hitellel. De kik igényelhetnek babaváró támogatást és milyen feltételekkel?

A babaváró támogatás 44/2019 (III.12.) Kormány rendelet alapján állami támogatásként vehető igénybe, rengeteg család számára biztosít lehetőséget gyermek vállalására. A hitel szabad felhasználású, bármire elkölthető, így lehetőséget ad a családok részére, hogy könnyítsenek anyagi helyzetükön, hiszen, akár egy megelőzően már igényelt hitel kiváltására is felhasználhatják. A hitel 2019 július 1-től igényelhető és 2022 december 31-ig lehet igény bevenni.

Kik igényelhetnek babaváró hitelt?

Azok a házaspárok vehetnek részt a babaváró támogatás állami kamatmentes hitelt nyújtó programban, ahol a feleség 18 és 40 év közötti életkorú. A feleség 41. életévének betöltéséig igényelhetik a kölcsönt.

Milyen feltételei vannak a babaváró hitel igénylésének?

  • Házaspárok vehetik igénybe, a feleségnek 18 és 40 év közötti életkorúnak kell lennie
  • Magyar állampolgárság
  • A házaspároknak együtt kell az igényt benyújtani és az egyik félnek első házasságának kell lennie, a másik fél lehet elvált
  • Az igény benyújtásakor az egyik házastársnak 3 év folyamatos társadalombiztosítási, munkában eltöltött jogviszonnyal kell rendelkeznie /beleszámít, ha felsőoktatási tanulmányokat folytat, vagy külföldi TB jogviszonya van / Tbj. 5. § (1)
  • A házaspár minden tagjának büntetlen előélete feltétel
  • Mindkét fél legalább minimálbérrel rendelkezik
  • A házaspárnak nem lehet köztartozása a NAV-felé
  • Mindketten magyarországi lakóhellyel rendelkeznek

A babaváró támogatás hitel programot a 44/2019. (III. 12.) Kormányrendelet szabályozza, amely a Magyar Közlönyben került kihirdetésre.

Információ: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1900044.KOR

Németh Ágnes Róza

Társadalombiztosítási szakértő