Külföldre szeretne utazni a közelgő ünnepek alatt, van érvényes EU-kártyája?

2018.10.05

Közelednek a hosszú hétvégék, és sokan készülnek egy kis pihenésre, kikapcsolódásra külföldön. De gondolt az egészségére? Külföldön is érheti váratlan egészségügyi probléma, baleset vagy rosszullét. Ellenőrizze, hogy van-e érvényes EU kártyája! Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetekbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél egy másik országban.

Közelednek a hosszú hétvégék, és sokan készülnek egy kis pihenésre, kikapcsolódásra külföldön, az Európai Unió és az Európai Unió Gazdasági Térség valamelyik tagállamában. Ebben az évben nagyon szerencsések vagyunk, hiszen kilenc hosszú hétvégénk van és ebből még három előttünk áll. Van még időnk tervezgetni, hogy merre szeretnénk utazgatni, mivel szeretnénk tölteni a pihenő időnket. Egy nagyon fontos dologról azonban nem szabad megfeledkezni a csomagolás és a tervezgetés közben, hogy van-e érvényes EU kártyánk. Ha nem rendelkezünk érvényes EU kártyával, elveszett vagy lejárt az érvényességi ideje, az elutazás előtt újat kell igényelni. Természetesen ez csak azok számára lehetséges, akik Magyarországon érvényes társadalombiztosítással rendelkeznek.

EU- Kártyát Magyarországon az a személy igényelheti, aki jogosult az egészségügyi szolgáltatásra. Bővebben itt olvashat róla!

Az utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat lehet igénybe venni térítésmentesen, abban az adott országban ahova utazni szeretnének.

Tudta például, hogy az európai uniós jogszabályok lehetővé teszik, hogy a magyar egészségbiztosítás terhére vegye igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat? Természetesen ez azokra vonatkozik, akik érvényes EU kártyával rendelkeznek. Amennyiben az adott ország polgárainak önrészt kell fizetnie, úgy a magyar biztosítottaknak is azt meg kell fizetnie. A kifizetett számlák megtérítésére Magyarországon van lehetőség.

Az EU kártya mellé érdemes külön utasbiztosítást kötni, mert vannak olyan kisebb helységek, ahol nincs az egészségbiztosítóval szerződött kórház, orvos, így ebben az esetben a teljes ellátás költségét ki kell fizetni - itt segít a külön utasbiztosítás.

Az EU kártya és az utasbiztosítás kiegészítik egymást, együtt biztosítják a gondtalan utazást.


meth Ágnes Róza

egészségbiztosítási szakértő