Utazik? Szüksége lehet EU kártyára!

2019.04.13

Utazni szeretne, tervezgeti programjait, gondolt arra, hogy ellenőrizze okmányait, nem járt-le az útlevele, személyi igazolványa? Igényelt már Európai Egészségbiztosítási kártyát, illetve, ha már van, ellenőrizte, hogy érvényes? Tudja, hogy miért van szüksége az EU kártyára? Az EU kártyával lehet igénybe venni az Európai Unió és a Gazdasági Térség területén a szükséges orvosi ellátást.

Az utazási tervezgetés, készülődés, csomagolás közben, egy nagyon fontos dologról azonban nem szabad megfeledkezni, - ellenőrizni az okmányokat és hogy van-e érvényes EU kártya. Ellenkező esetben könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az indulás előtti órákban szembesülünk azzal a ténnyel, hogy az EU kártya érvényességi ideje lejárt.

Sajnos, ebben az esetben nincs mit tenni mert, akár milyen gyors az ügyintézés, akkor is időbe telik a kártya elkészítése, hiszen a hivatalban várakozni is kell és nem biztos, hogy elérjük a repülőt vagy a vonatot.

Ellenőrizze, hogy van-e érvényes EU kártyája!

Legyen felkészült, ne kerüljön váratlan helyzetbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételénél utazása során az Európai Unió és az Európai Unió Gazdasági Térség valamelyik tagállamának országában. Külföldön is érheti váratlan egészségügyi probléma, baleset vagy rosszullét.

Ha nem rendelkezik érvényes EU kártyával, elveszett vagy lejárt az érvényességi ideje, az elutazás előtt újat kell igényelni. Természetesen ez csak azok számára lehetséges, akik

Magyarországon érvényes társadalombiztosítással rendelkeznek.

EU- Kártyát Magyarországon az a személy igényelheti, aki jogosult az egészségügyi szolgáltatásra. Bővebben a következő cikkben olvashat róla! 

                                EU Kártya, a nélkülözhetetlen útitárs! 

Tájékozódjon az utazás előtt, hogy milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe térítésmentesen a célországban. Az Európai Uniós jogszabályok lehetővé teszik, hogy az EU kártyával a magyar egészségbiztosítás terhére vegye igénybe a szükséges egészségügyi ellátásokat.

Ha az adott ország polgárainak önrészt kell fizetnie, az a magyar biztosítottra is vonatkozik, neki is ki kell fizetni a számlát. A kifizetett számlák megtérítésére Magyarországon van lehetőség.

Az EU kártya mellé érdemes utasbiztosítást kötni, mert vannak olyan kisebb helységek, ahol nincs az egészségbiztosítóval szerződött kórház vagy orvos, ebben az esetben a teljes ellátás költségét ki kell fizetni, ezt térítheti a külön utasbiztosítás.

Az EU kártya és az utasbiztosítás együtt biztosítják a gondtalan utazást.

Németh Ágnes Róza

egészségbiztosítási szakértő